luni, 30 noiembrie 2009

Prajitura de criza!

Pai, daca toata lumea simte criza, nu era normal sa se simta si in bucatarie?Eu cred ca da. Aveam pe vremea celui impuscat acum douazeci de ani tot felul de idei de facut mancare cu cat mai putine ingrediente si care sa se faca usor. Se colportau de la o gospodina la alta la serviciu, la coada, oriunde se adunau doua femei si terminau de barfit. Ca si bancurile, unele idei erau bune, altele nu. Aceasta prajitura, fara nume, a facut voga intr-o perioada, asa ca am incercat sa o fac si acum sa vad daca mai are gustul de pe vremuri. Am mai imbunatatit-o, dar tot prajitura de nevoie este, asa ca am botezat-o "de criza". Dar, cum mi-am amintit de ea? De curand o doamna foarte draguta a pomenit de ea pe forumul meu preferat. Karmina, cu dedicatie pentru tine!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
1 borcan de 500 g de gem - eu de gutui am avut (productie proprie de anul trecut!)
1/2 borcan (acelasi) cu apa minerala
5 linguri cu zahar
12 linguri ulei
400 g faina
1 lungurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
in plus fata de varianta "antica"
10-20 alune sau nuci
2 linguri zahar de presurat 
3 linguri de nuca zdrobita pe deasupra, de decor

Dupa cum stiti, inainte de a incepe, pornim cuptorul, pentru a fi incalzit. Aceasta prajitura se face doar cu o lingura, fara instrumente casnice sofisticate, asa ca: faceti "muschi" vreo 5 minute de amestecat.
Intr-un vas se pune gemul si se adauga uleiul si zaharul si se incorporeaza.









Peste faina se pune praful de copt si bicarbonatul si se amesteca. Se incepe adaugarea de apa si faina in compozitia de gem.









Cele doua se adauga cate putin din fiecare, amestecand de jos in sus, pana se formeaza un aluat.










Se adauga si alunele sau nucile zdrobite in bucati mari.









Amestecul trebuie sa aiba o consistenta medie, sa nu curga.










Se tapeteaza o tava cu hartie de copt - fara sa o ungeti cu nimic!. Se toarna compozitia, se presoara 2 linguri de zahar pe deasupra si se da la cuptor pentru circa 30 de minute.










Dupa ce s-a rumenit si dupa testul cu scobitoarea, se scoate tava, se presoara 3 linguri nuci zdrobite si se lasa sa se racoreasca putin.









Se scoate din tava si se lasa pe hartie sa se raceasca. Apoi se taie, dupa preferinta.


















Pofta buna! Nu uitati, este de post!

16 comentarii:

  1. Ce nume original! Si ce bine arata!
    Am luat notite pentru a proba.
    Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult! Venind din partea ta, care gatesti asa de interesant si de sanatos, este ca si cum am as fi primit un cadou frumos. Iertare ca nu am frunzarit cu meticulozitate blogul tau, dar ce-am vazut pana acum m-a impresionat foarte placut. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Amuzant e ca acele prajituri "de criza" de pe vremuri, din putine ingrediente, erau mai sanatoase decat varietatea de retete ce circula azi... ;)
    Cu cat sunt mai putine ingrediente (preferabil totusi si de calitate), cu atat digestia e mai usoara... :) Deci e buna si criza la ceva! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc. Da, ai mare dreptate. Pana la criza asta, cea mai mare problema era lipsa de timp a persoanelor de cariera. Eu am incercat sa combat aceasta falsa problema. Poti sa faci ceva bun si repede, doar sa ai mintea deschisa si sa-ti respecti corpul, incat sa nu mananci orice, apeland la scuze. Deci, e buna si criza!

    RăspundețiȘtergere
  5. Merci pt dedicatie, draga Elena. Esti o artista. Felul cum le prezinti si le explici (ma refer la retete)...Excelent! Vad ca si blogul tau a inceput sa prinda contur din ce in ce mai mult si mai frumos! Putere de munca iti doresc si multa inspiratie! Pt mine esti o adevarata sursa de inspiratie ....
    cu drag, Karmina

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc mult, Karmina. Dar, daca nu erai tu, uitam complet de prajitura asta. Si cum noua ne trebuie un dulce mai "usurel" la dieta... Cat priveste inspiratia, sper sa ma tina! In caietul secret de retete inca nu am intrat; am o reteta mai speciala acolo ca sa v-o propun de sarbatori. Sper doar sa va placa.

    RăspundețiȘtergere
  7. wow ce bine arata ... hmmmm super ... vorba lui Nik ... si criza e buna la ceva ... felicitari ... in week and asta o sa il incerc neaparat e fff asemanatoare cu prajitura facuta de bunicuta mea ... insa in aluat punea mere rase ... dar dupa cum arata pajitura zici ca e prajitura bunicii mele ... amintiri placute mi-ai trezit ... iubeam tot ce facea ea ... din pacate acum numai e si acum ii simt lipsa ... cred ca ma duc acasa si rascolesc casa dupa reteta ei ... musai sa o fac sa va pun reteta sa vedeti ce bun si simplu era si prajitura ei cu mere ... te pup si o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  8. Izgleda savrseno! Da li postoji mogucnost da postavite Google prevodioca, da mogu biti sigurna da sam sve razumela? Hvala!

    RăspundețiȘtergere
  9. Tunde, am si eu reteta aceea de praji cu mere rase in aluat, dar are si oua! E mai elaborata... hi,hi,hi. Asta asa era si noroc de Karmina de mi-am adus aminte de ea. Cand faci atatea dulciuri, uiti de ceva inventat doar pentru a crea un dulce cu ce e prin camara saracut dotata. Alea erau vremurile si speram mult sa nu revina! Dar sa stii ca este foarte bunuta!

    RăspundețiȘtergere
  10. emo_serpica
    Samo sam hteo da ostavi poruku i videti kako se pripremaJu nekoliko recepata. Hvala na poseti i da će pokušati opciJu prevoda Google. Pozdrav i čestitke!

    RăspundețiȘtergere
  11. da ai dreptate cred si eu ca continea oua ... dar nu sunt sigura ... o sa caut reteta ... pup

    RăspundețiȘtergere
  12. buna draga elene.felicitari pentru blog, este foarte reusit.am citit retetele asiatice pe care le-ai prezentat si mi-au placut foarte mult.daca totusi vrei ceva picant(am inteles ca iti place) si deosebit,as zice eu unic, atunci incearca retete thailandeze.o zi minunata iti doresc.sarah

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc mult pentru sugestie. Si eu m-am gandit sa incerc retete thailandeze, mai ales ca am reusit sa achizitionez ingrediente necesare pentru o astfel de bucatarie. Multumesc si pentru vizita, Sarah, si te mai astept cu sugestii.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu e necesar s- o probez, caci o stiu prea bine; o faceam si eu pe vremea lui Ceasescu.

    RăspundețiȘtergere
  15. Very nice write-up. I certainly love this site.
    Keep it up!

    my site: Airplane Game

    RăspundețiȘtergere
  16. We are a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community.

    Your site offered us with useful info to work on.
    You've performed a formidable process and our entire community will likely be grateful to you.

    Feel free to visit my web page :: raspberry ketones

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails