luni, 2 noiembrie 2009

Crema de vanilie - patiserie

Exista fel de fel de creme de vanilie. Totul cred ca depinde de pentru ce e folosita aceasta crema de vanilie. Deci, daca este toping, crema la ceasca pentru a fi consumata ca atare, pentru umpluturi cand ea se transforma de fapt in crema de patiserie, sau ca baza a altor creme. De crema de vanilie toping sau de cea la ceasca ma voi ocupa cu alta ocazie. Insa crema de vanilie - patiserie este favorita pentru ca umplu cu ea choux-uri a la creme, eclere, rulouri. Prin adaugarea de frisca bine batuta cu zahar pudra se transforma in delicioasa Chantilly. Prin adaugarea de unt frecat spumos cu zahar pudra si cateva picaturi de zeama de lamaie se transforma intr-o crema pentru blaturi de prajituri sau cremsnit.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 zile.
Va trebuie:
5 galbenusuri
200 g zahar
2 plicuri de aroma naturala de vanilie Finesse de la Dr.Oetker sau ceva similar
2 linguri amidon
500 ml lapte gras


Cele cinci galbenusuri se freaca cu un tel mic cu zaharul si unul din plicurile de aroma naturala de vanilie.























Separat se dizolva amidonul in 50 ml lapte rece. Restul de lapte se pune la incalzit ca sa fie fierbinte. Se adauga in el celalalt pliculet de aroma naturala de vanilie.



















Laptele fierbinte se toarna in fir subtire peste galbenusuri, amestecand mereu.










Se pune vasul in care se prepara crema, cu galbenusurile amestecate cu laptele, la bain marie. De fapt, se pune pe un vas potrivit ca dimensiune, in care se afla apa fierbinte, in asa fel ca vasul de deasupra sa nu ajunga la apa. Cele doua vase suprapuse se pun pe flacara aragazului la foc mic, incat apa sa clocoteasca usor.











Se amesteca mereu cu telul, nu cu lingura, pentru ca astfel crema va fi mai fina. Cand ajunge cam asa:


















se toarna in fir subtire amidonul dizolvat in lapte, amestecand energic in timpul incorporarii. Se mai lasa crema, amestecand mereu pana se leaga si devine untoasa si curge cam asa din lingura.
















Se mai amesteca in ea putin si se da deoparte. Se scoate vasul cu crema pe un gratar, ca sa inceapa procesul de racire.


















Cat mai faceti ceva prin bucatarie, mai amestecati cu telul prin ea, ca sa nu faca crusta. Desi, daca respectati ce v-am spus, nu va face nici un fel de crusta. Cand este rece, daca nu este folosita imediat, se pune in borcan mare, inchis ermetic, la frigider. Nu se lasa mai mult de 1-2 zile pana la folosire, ca sa-si pastreze gustul.

Un comentariu:

  1. Crema aceasta nu prinde crustå dacå presari deasupra un strat subtire de zahår.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails